چادر طبیعتگردی


سفر به دل طبیعت، شب‌مانی و برپایی کمپ از جمله سفرهای بسیار رایج این روزها است.
این نوع از سفر به واسطه حضور و ماندن یک یا چند روز در دل طبیعت، وسایل و تجهیزات خاص خود را می‌طلبد. چادر از تجهیزات لازم سفر به این سبک است که به عنوان سرپناه در زمان حضور و کمپینگ مورد استفاده قرار می گیرد.
چادر از نظر نوع طراحی، ظرفیت، نوع کمپ و سفر، قیمت، جنس، کیفیت و غیره بسیار متنوع بوده و در زمان خرید می‌تواند موجب سردرگمی افراد گردد. بدین منظور در ابتدا هر فرد بنا به نیاز و نوع سفر کمپینگی مورد علاقه خود باید اولویت‌هایی را در نظر گیرد تا بتواند انتخاب بهتری برای خرید داشته باشد.
به صورت کلی تمامی چادر های مسافرتی در سه دسته طبقه بندی می‌شوند و در ادامه توضیحاتی در رابطه با انواع چادر و محاسن و معایب آن‌ها بیان می‌گردد.

1- چادر فنری

این چادر که معمولاً از پارچه‌هایی با جنس شمعی، برزنت یا پلی استر در ساخت آن استفاده می‌شود دارای فنرهایی هستند که به بدنه چادر دوخته شده است. این مدل از چادرهای مسافرتی بیشتر مناسب سفرهای خانوادگی و بین‌شهری می‌باشند که در محیط‌های نزدیک به محل‌های مسکونی و شهرها از جمله پارک و ساحل استفاده می‌شوند.

مزایا
• به راحتی و در کوتاهترین زمان برپا شده و جمع می‌گردند
• پارچه با ضخامت بالا و مقاوم
• ارتفاع تا حدود 2 متر که ایستادن در آن را راحت می‌کند
• قیمت پایین نسبت به دیگر انواع چادر
• این چادر با ظرفیت‌های متفاوت از 2 نفره تا تعداد بالا در بازار وجود دارد

معایب
• حجم و وزن بالای این چادرها باعث می‌شود جهت سفرهای پیمایشی مناسب نباشند
• جنس پارچه‌های به کار رفته در این نوع چادرها در محیط‌های مرطوب با بارندگی زیاد تا حد کمی از نفوذ رطوبت جلوگیری می‌کنند.
• امکان شکسته شدن فنر در اثر فشار در هنگام باز و بسته شدن چادر وجود دارد
• به علت ارتفاع بالا و نداشتن بندهای حمایت مقاومت کمی در برابر باد شدید دارند

2- چادر اتوماتیک

در این نوع چادر پایه‌های نگه دارنده که به صورت تلسکوپی باز و بسته می‌شوند، روی بدنه چادر نصب شده و برای برپایی آن کافیست روی زمین قرار گرفته و این پایه ها باز شوند تا چادر جهت استفاده آماده گردد.

مزایا
• به راحتی و در کوتاهترین زمان برپا شده و جمع می‌گردند
• وزن و حجم نسبتاً سبک

معایب • با بالا رفتن ظرفیت، حجم و وزن چادر افزایش می‌یابد و به همین جهت مناسب سفرهای پیمایشی نیست
• در مقابل وزش باد شدید آسیب‌پذیر هستند
• امکان شکستن پایه‌های نگه دارنده در اثر فشار وجود دارد

3- چادر عصایی

نوع طراحی این دسته از چادرهای مسافرتی آنها را جهت سفرهای کمپینگ و کوهنوردی همراه با پیمایش در مسافت‌های طولانی مناسب کرده است. بدین صورت که تمامی اجزای این چادرها در یک کیف حمل با وزن و حجم پایین جمع شده و به راحتی در کوله مسافرتی یا کنار آن قرار می گیرد.

مزایا
• سبک و کم حجم
• مقاومت مناسب در برابر شرایط بد جوی از جمله بارندگی شدید یا وزش باد و طوفان

معایب
• برپایی و بستن این نوع چادر اندکی زمانبر است
• امکان شکستن میله‌ها در اثر فشار
چادرهای مسافرتی عصایی از قسمت‌های زیر تشکیل شده‌اند :
• بدنه اصلی
• میله‌های نگه دارنده
• پوشش دوم
• طناب
• میخ


همانطور که مشخص شد انواع چادرهای عصایی جهت سفرهای کمپینگ همراه با پیمایش و کوله‌کشی در مناطق دور از امکانات شهری بیشترین کاربرد و راحتی را دارند. حال جهت انتخاب چادر مناسب ویژگی‌های دیگری نیز وجود دارند که هر فرد بنا به نیاز خود باید مد نظر داشته باشد.


ظرفیت

چادرهای مسافرتی در انواع ظرفیت‌ها تولید می‌شوند ولی در مورد چادرهای عصایی ظرفیت مناسب دو الی سه نفر می‌باشد. زیرا با بالا رفتن ظرفیت حجم و وزن چادر افزایش یافته و می‌تواند فرد را در حمل آن با مشکل مواجه کند. همچنین گرم نگه داشتن فضای داخل چادر در زمانی که با دمای پایین محیط بیرونی رو به رو هستیم به راحتی امکان‌پذیر نیست.

جنس

در تهیه چادر مسافرتی یکی از موارد بسیار مورد اهمیت موادی است که در تهیه آن به کار رفته. شرایط جوی که در آن به سفر می‌رویم همیشه به یک شکل باقی نمی‌ماند به همین جهت جنس چادری که انتخاب می‌کنیم باید به گونه‌ای باشد که انواع شرایط نامساعد در سفر را پوشش دهد. اغلب چادرهای با دوام از جنس پلی‌استر ساخته شده‌اند که مقاومت نسبتاً خوبی در مقابل ضربه و فشار دارند همچنین از دیگر ویژگی‌های این نوع پارچه خاصیت ضدآب بودن آن است که در زمان بارندگی بسیار کارآمد است.
بهترین موادی که می‌توان در ساخت میله‌های نگه دارنده چادر استفاده کرد آلومینیوم و فایبرگلاس است. ساخت میله‌ها از جنس آلومینوم باعث مقاومت آنها در برابر فشار ( تا حدودی ) می‌گردد؛ همچنین خاصیت ضدزنگ بودن آن باعث می‌شود در محیط‌های دارای رطوبت دچار زنگ زدگی نشوند. جنس فایبرگلاس نیز به علت سبک و منعطف بودن ماده مناسبی در ساخت این میله‌ها است.

ابعاد

چادرهای مسافرتی موجود در بازار دارای ابعاد متفاوتی هستند. طول و عرض و ارتفاع چادرهای مسافرتی مناسب جهت خانواده‌ها و چادرهایی که در کمپینگ همراه با پیمایش مورد استفاده قرار می‌گیرد بسیار متفاوت است. یک چادر عصایی دو نفره معمولاً ابعادی در حدود 90*220*130 سانتیمتر دارد.

وزن

جنس و نوع چادر مسافرتی و ظرفیت آن بر وزن چادر اثر مستقیم دارد. در سفر با وسیله نقلیه شاید وزن چادر اهمیت چندانی نداشته باشد اما در یک سفر پیمایشی وزن تک تک وسایلی که هر فرد باید حمل نماید مورد اهمیت قرار می‌گیرد. وزن از جمله مواردی است که بر بدنه چادر نوشته می‌شود و در هنگام خرید باید به این مورد دقت نمود.

قیمت

با توجه به تنوع چادر از لحاظ جنس، برند و کیفیت، قیمت این وسیله بسیار متغیر است و بهتر است پیش از خرید بررسی کاملی در تمام زمینه‌ها انجام شود.

تعدادی از برندهای شناخته شده چادر مسافرتی موجود در ایران

هاسکی – Huski

یکی از برندهای معتبر چادر مسافرتی هاسکی است که با تولید چادر برای شرایط متفاوت جوی توانسته جایگاه بالایی در میان برندهای تجهیزات کمپینگ بیابد.

کلمن – Coleman

کلمن با سابقه طولانی در تولید تجهیزات سفر و کمپینگ یکی دیگر از برندهای شناخته شده در جهان است.

فرینو – Ferinno

فرینو یکی دیگر از تولید کنندگان تجهیزات سفر است و در خصوص تولید چادرهای مسافرتی تمرکز خود را بر چادرهای مناسب جهت کوهنوردی و کویرنوردی نهاده است.

بلک دایموند – Black Diamond

این برند به صورت تخصصی بر تولید چادرهای کوهنوردی فعالیت می‌کند. همچنین با تولید دیگر انواع چادر و تجهیزات سفر محبوبیت بالایی برای خود به دست آورد.

پکینیو – Pekynew

این برند که در ایران با نام کله‌گاوی مشهور است تولید کننده انواع چادر طبیعت‌گردی بوده و به دلیل قیمت مناسبتری که نسبت به بقیه برندهای موجود دارد بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد.
برای یک طبیعتگرد چادر مسافرتی همچو خانه‌ای متحرک است که هر زمان به قصد سفر از شهر خارج شود می‌داند که سرپناهی با خود همراه دارد پس در هنگام خرید آن باید به نکات اصلی و نیازهای خود توجه کرده و بهترین گزینه را انتخاب کند.