زاگرس ؛ کوه دنا


معرفی

در منطقه حفاظت‌شده دنا كه قسمتي از آن در استان اصفهان و بخش اعظم آن در استان كهگيلويه وبويراحمد واقع شده رشته كوه‌هاي دنا به طول٨٠ كيلومتر بعنوان يكي از طويل‌ترين رشته كوه‌هاي زاگرس جنوبي قرار گرفته است.
اين رشته كوه با دارا بودن بيش از٤٠ قله بالاي ٤٠٠٠ متر و سرچشمه رودخانه‌هاي مهمي چون كارون و بخشي ازحوزه آبخيز رودخانه دز، يكي از با اهميت‌ترين مناطق كوهستاني در ايران به شمار مي‌رود.
300X600 دنا
5-صعود دنا 600x400

گونه های گیاهی

دنا داراي گونه‌هاي جانوري و گياهي با ارزشي است كه دركنار جاذبه‌هاي زمين‌شناسي منطقه از جمله ساختارهاي خاص ژئومورفولوژي، اهميت و جذابيت آن را چند برابر نموده است.
لاله واژگون ،یکی از مهمترین جاذبه‌های طبیعی موجود در این منطقه، که مختص نواحی رویشی زاگرسی است و در لیست جاذبه‌های طبیعی کشورمان ثبت شده و هر سال در فصل بهار گردشگران زیادی را به خود جلب می‌کند.
یکی دیگر از گونه‌هاي گياهي با ارزش، غالب و اندميك اين منطقه، كه در ارتفاعات حداكثر تا ٢٥٠٠ متر رشد مي‌كنند، بلوط است كه بصورت متراكم و پوشش جنگل‌هاي كوهستاني ديده مي‌شود و زيستگاه سنجاب ایرانی است.
baloot
iranian-red-squirrel

گونه های جانوری

سنجاب ايراني با نام علمي persian squirrel كه به لُري "سمورك"هم خوانده مي‌شود، مهمترين نقش را در تجديد حيات جنگل‌هاي زاگرسي ايفا مي‌كند . اين جونده، با دفن كردن دانه گياهان در زير خاك به تكثير آن‌ها كمك مي‌كند، ولي متاسفانه بدليل قطع بي رويه درختان، جمع آوري دانه ها توسط مردم و زنده گيري آن‌ها، جمعيت شان روبه كاهش است.
سایرگونه‌هاي گياهي که در ارتفاعات بين٢٥٠٠ متر و حداكثر تا٣٥٠٠ متر ازجمله سرو كوهي، گون و ارژن ديده مي‌شود و از ٣٥٠٠ متر به بالا پوشش گياهي تبديل به گياهان علفي، بوته‌اي، گياهان ريزبين سنگي و گلسنگ‌ها مي‌گردد.
گونه‌هاي جانوري اين منطقه پستانداراني چون خرس قهوه اي، خفاش، تشي، گرگ، شغال، روباه، كفتار، خدنگ، گراز، كل وبز،پلنگ وقوچ و میش مي‌باشند.
از پرندگان منطقه هم ميتوان عقاب طلايي، شاهين و انواع كبك را نام برد.

مهمترين قله‌ها

از مهمترين قله‌هاي آن در محدوده استان كهگيلويه و بويراحمد، ميتوان سياه كوه، سفيدكوه، هامي(خامي)، خائيز، چال كلاغ، هجال، آب نهر، دومازه، وزگ، دوپشته، پازنان، كالوس، فيروزآباد، كاچيان، شيركش، تامر، اشكر، سفيد، نور(نيل)، چستخوار، ديل، دنا(دينار)، شوروم، قدّوس، سيوك، بیژن 1، بیژن2 ، بیژن3 (قاش مستان) وحوض دال را نام برد که بلندترین آن‌ها، قاش مستان به ارتفاع 4450 متر و دنا به ارتفاع 4409 متر هستند.

مسیرهای دسترسی و صعود

متداول‌ترین مسیرهای دسترسی به قلل رشته كوه دنا از طریق شهرستان سمیرم - روستای خفر در استان اصفهان و شهرستان سی سخت - جاده پادنا - گردنه بیژن در استان کهگیلویه و بویر احمد می‌باشند.
مسیر دیگری از طریق شهرستان سی سخت برای صعود به قلل دنا به نام "بزکش" وجود دارد که بدلیل ریزشی بودن سنگ و خاک مسیر آن، کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد.
2-صعود دنا 600x400
دنا-3-600-در-400
دنا-7-600-در-400
تنوع ناهمواری‌ها و چین خوردگی‌ها گوناگونی خاصی را برای آب و هوای منطقه زاگرس به ارمغان آورده است. نواحی کوهستانی مرتفع و قله‌های پوشیده از برف و یخچال‌های طبیعی که مهمترین منبع تامین آب شیرین ناحیه غرب و جنوب غربی ایران به شمار می‌روند، همچنین چشمه‌های جوشان، آبشارهای خروشان و دریاچه‌های فصلی و دائمی زیبایی در سرتا سر شهرستان‌ها وروستاهای همجوار زاگرس چشم و روح را می‌نوازند.
دریاچه زیبای کوه گل، دشت‌ لاله‌های واژگون و آبشار زیبای تنگ نمک، چشمه میشی، چشمه توف، چشمه تاگی، چشمه سرد، گردنه بیژن و... از جمله جاذبه‌های طبیعی این منطقه هستند.
در کنار جاذبه‌های طبیعی همواره جاذبه‌های تاریخی فراوانی به فرا خور وضعیت سکونت انسان‌ها، دسترسی به منابع طبیعی، مایحتاج زندگی و الزامات در اعصار مختلف دیده می‌شود که زاگرس جوان نیز از این قائده مستثنی نیست.