اورامان تخت
اورامان یا هورامان نام ناحیه ای در جنوب سروآباد و جنوب شرقی مریوان استان کردستان است. "اورامان تخت" شهری کوچک و قلب این ناحیه از کردستان است. این شهر کوچک در شیب تند دره ای روبروی کوه تخت واقع شده است. خانه های آن به صورت پلکانی بنا شده و از اینرو آن را هزار ماسوله می خوانند. علاوه بر معماری خاص اورامان تخت؛ چشمه های پر آب، مقبره و مسجد پیر شالیار، طبیعت دیدنی بهار همراه با فرهنگ بکر مردمان؛ جاذب گردشگران به این گوشه ی ایران است.
اورامان تخت با نام پیر شالیار گره خورده است. مراسم پیر شالیار دوبار در سال در اورامان تخت کردستان برگزار میشود. یک بار در نیمه بهار و یک بار در نیمه زمستان. در افسانه های مردم بومی، پیر شالیار شخصی صاحب کرامات بوده که دختر شاه بخارا را شفا داد و با وی ازدواج کرد و جشن زمستان سالگرد عروسی آنها تلقی می شود. این آیین سنتی شامل قربانی دادن، دف زنی، نوعی رقص ، خوردن آش و خواندن شعر و دعا میباشد که هر سال با حضور پرشمار مردم از دور و نزدیک برگزار می شود.
تالاب آب شیرین یا همان دریاچه زریبار (زریوار) در غرب شهر مریوان استان کردستان قرار دارد. زریبار به زیبایی در میان جنگل های بلوط جا خوش کرده و منظره ای چشم نواز پدید آورده است. گفته میشود این دریاچه بزرگترین و زیباترین دریاچه آب شیرین غرب ایران است. حیات گیاهی، جانوری و انسانی جاری در زریبار به عنوان یک اکوسیستم خاص در میان اهل فن شهره است. زریبار از چشمه های کف جوش اطرافش و باران سیراب میشود؛ شاید به دلیل همین خود جوش بودن، مردم محلی آن را دریاچه ای افسانه ای می دانند. زریبار میراث طبیعی ایران است.