مسجد کبود یا مسجد جهانشاه از شاهکارهای معماری اسلامی قرن نهم در شهر تبریز می باشد. سبک معماری این بنا به شیوه ی آذری است. ظرافتهای به کار رفته در این بنا همواره مورد توجه اهل ذوق و هنر بوده است. متاسفانه در زلزله ای در سال 1158 ه.ش بخش عظیمی از مسجد تخریب شد اما آنچه که باقی مانده هم چنان شاهدی بر شکوه این بنای کهن می باشد. مسجد کبود با کاشی کاری های زیبا و هماهنگی زیبای رنگها به ویژه لاجوردی لقب فیروزه اسلام را دارد. مسجد کبود در سال 1310 جز آثار ملی ثبت شد.
ارگ تبریز یا ارگ علیشاه یکی از بلندترین و عظیم ترین سازه های تاریخی ایران است. بقایای این سازه که همچنان نشان از عظمت گذشته اش دارد در مرکز شهر تبریز واقع است. بنای اولیه آن بعنوان یک مسجد توسط خواجه تاج الدین علی شاه، وزیر بلند پرواز ایلخانان، در قرن هشتم احداث شد اما در میانه راه نا تمام باقی ماند.
در عهد قاجار بنا جزیی از بافت شهر بوده و کاربردی بود. در زمان جنگهای ایران و روسیه بنا به سرعت به بخشی از ارگ نظامی تبریز تبدیل شد و توسط توپهای روسی صدمات جدی دید.
ارگ تبریز و محوطه باستانی آن در سال 1310 در فهرست آثار ملی کشور ثبت شد. با اینکه از بناهای مقدم در ثبت ملی است، متاسفانه بر اثر گذر زمان، تخریبهای عمدی و عدم رعایت حریم، در گذشته حفاظت موثری از این بنای کم نظیر به عمل نیامده بود اما اکنون مورد توجه قرار گرفته و اقدامت مرمتی و پایشی در آن صورت پذیرفته است.
پارک بزرگ ائل گلی یکی از مهمترین تفرجگاههای شهری در تبریز است. اهمیت این باغ-پارک تاریخی بین مردم شهر بدان حد است که می توان آن را نماد این شهر دانست.
در گذشته باغ استخر شاهگلی بیرون از شهر بود اما با توسعه شهری جزیی از بافت تبریز شده است. بنای اولیه آن به آق قویونلوها و توسعه آن به صفویان باز می گردد. استخر آب وسیع این تفریحگاه، طراوت آنرا دوچندان کرده است. بنایی هشت ضلعی که اکنون رستوران است در میان استخر خودنمایی میکند . در گذشته در محل این بنای جدید، کاخ خشتی شاهگلی وجود داشت و استخر آب، این کاخ را در میان گرفته بود.
ائل گلی یا شاهگلی تبریز در سال 1387 جزء آثار ملی ثبت شد.
آسياب خرابه يكی از زيباترين مناظر ديدنی آذربايجان شرقی است که در شهرستان جلفا و درنزديكي مرز ايران با جمهوري آذربايجان واقع شدهاست. آنچه که امروز گردشگران را جذب می کند آبشارهای کوچک و بزرگی میباشد که از بالای کوه به سمت پایین سرازیر میشوند. دیواره ی آبشار پوشیده از خزه و گیاهان آبزی بوده و مناظر دل انگیزی را برای گردشگران پدید آورده است. در این محل آسياب آبی وجود داشت که سالها پيش مورد استفاده مردم منطقه قرار مي گرفت اما امروزه چیز زیادی جز آبشارها باقی نمانده است و بههمين دليل به آبشار آسياب خرابه شهرت يافتهاست.
از کلیساهای مهم ارامنه ایران است. محوطه کلیسا در دل کوههای و در میان طبیعت سرسبز منطقه مرزی جلفا قرار دارد. این کلیسا در سده نهم میلادی ساخته شد و در دوره صفویه مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت. کلیسا نام خود را از نام استپانوس اولین شهید راه مسیحیت برگرفته است. سنت استپانوس اکنون جانی دوباره یافته اما به دلیل سالها متروکه بودن محل، به کلیسا خرابه نیز شهرت دارد. این بنای تاریخی در سال 1341 در فهرست آثار ملی و در سال 1386 همراه با چهار کلیسای کهن ایران در میراث جهانی یونسکو ثبت شد.
قلعه بابک
قلعه ایست که بر فراز کوهی از ارتفاعات رود قره سو در نزدیکی شهر کلیبر استان آذربایجان شرقی بنا شده است. از معماری قلعه می توان دریافت که بنای آن به عصر ساسانیان و حتی شاید اشکانیان باز می گردد. این دژ کهن که در کنار جنگل زیبای ارسباران جا خوش کرده، نام خود را از سردار تاریخی ایرانی، بابک خرمدین به یادگار دارد زیرا که سالها یکی از مقرهای دفاعی وی و احتمالا همان دژ بذ، آخرین قلعه مقاومش بوده است.
قلعه بابک در سال 1345 جزء آثارملی، تاریخی و فرهنگی کشور ثبت شد.
جنگل ارسباران در دل طبیعت بکر و دست نخورده استان آذربایجان شرقی قرار دارد؛ منطقه ی کوهستانی جنگلی وسیع، در جنوب رود ارس! ارسباران سکونتگاه بیش از بیست هزار کوچ نشین است. به دلیل وجود گونه های گیاهی و جانواری کمیاب و چشم اندازهای بکر و وسیع و شکنندگی و آسیب پذیری آن ابتدا منطقه شکار ممنوع و سپس حفاظت شده اعلام شد. بعدتر یونسکو قسمت وسیعی از این منطقه را به عنوان ذخیره گاه زیست کره ثبت کرده است. طبیعت کم نظیر ارسباران، بهشت گمشده ی آذربایجان ، هر انسانی را شیفته زیبایی خود می کند. شهر ییلاقی کلیبر در شرق این منطقه وسیع بوده و به واسطه نزدیکی به قلعه بابک خرمدین در فصول گرم سال پذیرای گردشگران پرشماریست.